Totalentreprise

Når en bygherre skal til at planlægge og udføre et byggeprojekt er det vigtigt, at han gør sig nogle tanker om, hvad for en entrepriseform, der passer bedst til den konkrete situation. Totalentreprise, hovedentreprise eller fagentreprise? ”Entrepriseform” er et udtryk for, hvordan opgaverne ved et byggeri skal fordeles mellem de relevante parter, og hvem der skal have ansvaret for de forskellige dele af projektets udførelse.

Ved totalentreprise står totalentreprenøren for projektet fra start til slut. Dermed har totalentreprenøren ansvaret for hele projektet, både udførelsen og projekteringen, indtil det afleveres. Totalentreprenøren har også ansvaret for alle, der er med til at fuldføre det konkrete projekt, dvs. både arkitekter, ingeniører, bygningskonstruktører og underentreprenører. I totalentreprise kan bygherren altså overlade projektet til totalentreprenøren indtil dette står færdigt.

Bygherren kan dog også vælge at antage en tilsynsførende, der som uvildig kan foretage et tilsyn af projektet.

Totalentreprise bruges typisk ved dyrere og større byggeprojekter, f.eks. nybyggeri eller store renoveringer.

Fordele og ulemper

Det er flere fordele ved, at bygherren overlader hele projektet til én part på byggepladsen. På den måde er det én professionel, der har hele overblikket, og bygherren skal også kun have kontakt med én part. En anden fordel er også, at bygherren ved totalentreprise får en samlet fast pris på hele projektet.

En af ulemperne ved totalentreprise er, at det kan være en dyrere løsning, end hvis bygherren selv stod med koordineringen. Det kan også være svært for bygherren at få indflydelse på de underentreprenører, som totalentreprenøren antager.

Forskellen på totalentreprise og hovedentreprise

Hovedentreprise bliver typisk brugt, når forbrugere skal bygge eksempelvis et hus, hvor én håndværker står for at fuldføre byggeprojektet. Ved totalentreprise står totalentreprenøren for hele byggeprojektet, og han har derudover ansvaret for projekteringen, eksempelvis beregninger og byggetegninger. Totalentreprenøren står derfor for alt omkring byggeprojektet også det indledende arbejde med myndighedsgodkendelse. Derfor starter processen også tidligere med en totalentreprenør end ved en hovedentreprenør.

Brug for juridisk bistand?

Advokatgruppen rådgiver en lang række både private og professionelle bygherrer, og derudover også alle typer af entreprenørvirksomheder. Vi står klar til at hjælpe jer med rådgivning inden for totalentreprise og udarbejdelse af en totalentreprisekontrakt.

I er velkommen til at kontakte os på telefon 70 10 13 30 for en uforpligtende indledende samtale om jeres situation. I har også mulighed for at skrive direkte til os ved hjælp af kontaktformularen her på siden eller her.